İşten Ayrılma Kararı mı Verdiniz?


İşten ayrılma kararı mı verdiniz? Peki iyi düşündünüz mü?…

Bir anlık sinirle hızlı karar veriyor olabilir misiniz? Yoksa hemen pes mi edeceksiniz? Acaba dışarıda sizin yerinizde olmak isteyen çok fazla insan olabilir mi? Bu kararı almadan önce tüm yolları denediğinize emin misiniz? İşten ayrılma kararınızı, sizin için objektif düşünüp size destek olabileceğine inandığınız dostlarınızla paylaştınız mı? Onlar da sizinle hemfikir mi?

Bu soruları uzun süredir tek tek yanıtlayıp her düşündüğünüzde istisnasız her birine “evet” yanıtı veriyorsanız; o işten kesinlikle ayrılmalısınız! Sonuçlar, çalıştığınız işte mutsuz olduğunuzu ve o işi kafanızda tamamen bitirdiğinizi gösteriyor, artık kendiniz için de işveren için de başarılı olmanız çok mümkün görünmüyor. Peki soruları soruyorsunuz ve içlerinden bazılarına net olarak “evet” cevabını veremiyorsunuz! İşte o zaman umut hala var demektir. Her alanda olduğu gibi iş hayatında da zaman zaman inişler ve çıkışlar yaşanabilir ve her dalgalanmada pes etmemek gerekir. Böyle durumlarda sağlıklı karar alabilmek için “zamana bırak – tekrar değerlendir” faktörünü hiç unutmamalısınız. Bunun yanında; mutlaka kendinizi motive edeceğiniz bir kaynağınız olmalı. Bazen aileden birinin veya yakın bir dostun sesi, bazen kendi iç sesinizle yaptığınız küçük bir iletişim, bazen manevi değeri olan hep yanınızda taşıdığınız bir obje, bazen de iyi bir nefes egzersizi sizi rahatlatabilir. Emin olun sizin de kendiniz için iyi geldiğini fark edeceğiniz, kendinizi motive edebileceğiniz bir yönteminiz var. Bu yöntemi henüz keşfetmemişseniz hemen şimdi keşfedip aktif olarak kullanmaya başlamalısınız.

Kendinize değer verin, geçmişteki kararlarınız geleceğinizi mutsuz etmesin!

İşten ayrılma kararını tüm soruları “evet” yanıtını vererek netleştirdiyseniz, önünüzde kalan birkaç önemli adımı lütfen iyi bir şekilde yönetin. 1 ay da çalışmış olsanız, 10 yıl da çalışmış da olsanız, bu iş ilişkisini sonlandırırken, mutlaka profesyonel davranmanız gerekir. Hem etik açıdan hem de gelecekte karşılaşabileceğiniz ilginç tesadüfler açısından çalıştığınız firma ile kötü ayrılmanız size hiçbir avantaj sağlamayacaktır. Ayrılacağınız son güne kadar, maaşınızı aldığınız, karşılıklı emek verdiğiniz firmanıza karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. Özellikle; devamsızlık, performans düşüşü, yönetici ve çalışanlarla iletişim sorunları, işten ayrılırken yapılan anket ve İK görüşmelerinde gerçek dışı paylaşımlarda bulunmak size hiçbir kazanç sağlamayacağı gibi ileride karşınıza olumsuz referans olarak çıkabilir.

Şirketlerin, sadece CV’nizde yazan referansları aramadığını, zaman zaman daha önce çalıştığınız firmaların İnsan Kaynaklarına ulaşıp ayrıca bilgi aldığını biliyor muydunuz? Profesyonel iş hayatında; atılacak her adım önemlidir.

Kimin; ne zaman, nerede ve nasıl karşınıza çıkacağını bilmeniz mümkün değildir.

Gülbahar Gürbüz

Scroll to Top